Light ve Probiyotik Ürünler





  NASIL OLSA LİGHT

Toplumumuzda hızla yayılan diyet mefhumu ve arkasından takip edilen besin cetvellerinde light kelimesi de market ve gıda mağazalarında sıkça görülen bir kelime ünvanı haline geldi. Aldığınız bisküviden içeceğiniz süt'e kadar birçok gıdada light vardır. Alıcılar light ibaresini gördükten sonra gönül rahatlığı ile alıyor ve kullanmaya başlıyor. Sizce bu rahatlık fazla değil mi?

Şişmanlığın görülme sıklığının artmasıyla beraber "light" (layt) etiketli ürünler önem kazandı. Light ürünlerin tüketiminde ve çeşidinde yaşanan artışı "tehlikeli" buluyorum. Zayıflamak ya da kilosunu korumak isteyen bireylerin piyasadaki light ürünlerin çok düşük kalorili veya kalorisiz olduğunu sanmasından dolayı, günlük tüketilen light ürün miktarında ve çeşidinde büyük bir artış gözlemlendi. Bu artışın aynı zamanda günlük alınan kalori miktarının da artmasına neden olmaktadır. Az yağlı-diyet-light diye piyasaya sunulan ürünlerin normal ürünlerle arasında ciddi farklar bulunmuyor. Yani bu ürünler referans ürüne göre çok az veya kalorisiz değildir. Tüketici 'bu diyet ürünü bunu daha çok yiyebilirim' derse light-diyet tüketerek toplamda daha fazla kalori almış olur. Örneğin light tatlılarda sükroz molekülü yerine yapay tatlandırıcılar kullanıldığında çok fazla kalori değerleri oluşur. Fakat kişiler şeker içermiyor diye bu besinleri daha fazla tüketebiliyorlar.

Kilo vermek isterken yapılan hatalardan birinin de özel hastalıkları bulunan kişiler için üretilen gıdaların bilinçsizce tüketilmesidir. Daha az kalori alayım, zayıflayayım veya kilomu koruyayım derken bu gıdalar ile tüketici daha fazla kilo bile alabilmektedir. Burada önemli olanın yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığını hayat tarzı haline getirmektir. Gıdaların bilinçli bir şekilde alınması gerekiyor. Vücudumuzun karbonhidratlara ihtiyacı olduğu kadar yağlara da ihtiyacı vardır. Bundan dolayı günlük light gıdalarla beslenen şahısların yağ ihtiyaçlarını sıvı yağlardan temin etmesi gerekiyor.

Ürün alırken besin değeri tablosuna bakın ve size uygun ihtiyaci gıdaları seçin. Bir diyet bisküvi aldığınızda yeterli gıda almış sayılmazsınız. Bu durumda vücudunuz cansız hale gelebilir. Bundan dolayı bisküvi yanında elma tüketmeyi deneyebilirsiniz. Gıda reyonlarında satılan her ürün de aynı değildir. Etiket kontrolünün devletin denetiminde olması gerekmektedir. Sporcu arkadaşlarımızla diyet döneminde dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz.

Probiyotik ve prebiyotik nedir?

Probiyotik içeren ürünlere dikkat!


Vücudu zararlı bakterilere karşı koruyan, bağışıklığınızı güçlendiren "dost bakterilere" probiyotik adı verilir. Kalın bağırsak bakterilerinin sayısını, hareketlerini düzene sokan ve probiyotiklerin etkisini artıran sindirilmemiş lifli ve suda çözünebilen karbonhidratlara da prebiyotik denir.

Bugün probiyotik içeren ürünler revaçta olmaya başladı ve reklamlar ile ürün etiketleri yeterince bilgilendirici olmadığı için probiyotik içeren ürünlerin ilaç gibi algılandığına dikkat çekiliyor. Bağırsak kanserinden mide ülserine kadar çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıkları olan birçok kişi, farklı kaynaklardan oldukça fahiş denilebilecek fiyatlarla kefir ve benzeri ürünleri satın almaya çalışmaktadır.

Bu gıdaların sindirim sistemi rahatsızlığı görüldüğünde tedavi için mutlaka yenmesi gereken ürünler olmadığını belirtmek istiyoruz. Konuya mukabil
Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürsoy'da destek vermektedir. Bu ürünlerin günlük diyet içinde sağlıklı beslenmenin parçası olarak düzenli bir şekilde yenirse bağırsak sistemini düzenleyebileceği bilinmektedir. Yrd. Doç. Dr. Gürsoy'un ise şöyle bir açıklaması vardır: "Bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarını engelleyebilir ya da bazı durumlarda hastalık belirtilerini hafifletebilirler. Probiyotik süt ürünlerinin sağlığa yararlı özellikleri olduğunu söyleyebilmek ve bu konuda iddialı konuşabilmek için, içinde bulunan maya ve bakterilerin özelliklerinin bilimsel olarak ortaya çıkarılması ve bazı klinik besleme çalışmalarının yapılması gerekir. Bu bakımdan halihazırda ülkemizde her üretilen ve probiyotik süt ürünü etiketiyle satılan gıda maddesinin yararlı olduğunu söylemek oldukça hatalı olur."
Ülkemizde maaleshef bu konuda kanun boşlukları bulunmaktadır ve bu sebeple hayat kalitesini artırıcı etiketlere sahip olup olmadığı konusunda şüpheler mevcuttur. Vatandaşların bilinçlenmesi gerekiyor. Ortada bir boşluk var ve bu boşluktan faydalanacak çok üretici bulunmaktadır.

Oğuz Gürsoy'un verdiği bilgiye göre "probiyotik", bağırsak mikroflorası üzerine etkileri sebebiyle sağlığa yararlı canlı mikroorganizma anlamına geliyor. Milyarlarca bakteri içeren sindirim sisteminde, ilgili bakterilerin denge içinde olması, hem sindirim hem de bağışıklık sistemi için son derece önemli. Bağırsak mikroflorasındaki yararlılarla hastalık yapıcı bakteriler arasındaki denge, yetersiz beslenme, antibiyotik kullanımı, seyahat ve gıda zehirlenmesi gibi sebeplerle bozulabiliyor. Probiyotik mikroorganizmaları içeren gıdaların yenmesiyle, sağlığa yararlı bakteriler kalın bağırsağa kadar ulaşıp yerleşerek, mikroorganizmalar arasındaki dengenin istenen biçimde değişimine katkıda bulunuyor.


0 yorum:

Yorum Gönder

Nekadar bilinçli yaşıyoruz ?

HEALTH IS HEALTH

GÜNLÜK YAŞAMDA GÖLGELEDİĞİMİZ AYRINTILAR

About me

istanbul, Türkiye
I am ambitious ,cheerful ,hard working ,genius,insatiate ... In love be like the sun, in friendship and brotherhood be like a stream, in covering the faults be like the night, in humility be like the ground, in anger be like a dead person, be whatever you might be, either look like what you are or be like the way you appear...
Powered By Blogger